Consiliul Uniunii Europene a aprobat, marți, planul care prevede utilizarea profiturilor generate de activele ruse blocate prin sancțiuni pentru susținerea Ucrainei, iar Germania ar putea accepta o inițiativă a SUA pentru un fond de sprijin de 50 de miliarde de dolari gestionat de Grupul G7.
”În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul UE a aprobat marți o serie de acte legislative care să asigure că profiturile generate de activele depozitate în UE ca efect al implementării măsurilor restrictive vor fi folosite pentru continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, precum și pentru capacitățile de apărare și reconstrucție”, anunță Consiliul Uniunii Europene.
”Acest lucru înseamnă că depozitele centrale care dețin active ruse și rezerve de peste un milion de euro vor avea o contribuție financiară prin intermediul profiturilor nete acumulate după 15 februarie 2024”, precizează instituția.
Guvernul Germaniei analizează posibilitatea de a susține un plan elaborat de Statele Unite prin care profiturile produse de activele ruse ar urma să fie folosite pentru crearea unui fond de 50 de miliarde de euro gestionat de Grupul G7 pentru continuarea sprijinului destinat Ucrainei.
Conform unor oficiali germani citați de grupul media Bloomberg, acordul țărilor G7 ar putea fi obținut la summitul din iunie, iar planul ar urma să intre în vigoare în ianuarie 2025.
Moscova a avertizat că intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni.
”Sigur că vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a atras atenția că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei.
Foto: Profimedia
Citește și: